KPMG (1985 – 1990)

« Later Eerder »

Consultant IT / Techniek, Business Analist, Docent en Cursusontwikkelaar IT – ontwerpmethoden

In dienst bij Klynveld Bosboom Hegener. Op de dag van mijn indiensttreding formeel ontstaan uit de fusie van Klynveld advies (gericht op de inrichting van financiële informatieprocessen) en Bosboom & Hegener, een raadgevend efficiency bureau, de klassieke verbeteraars van werkprocessen. En meteen gevestigd in een voor beide partijen nieuw pand in Utrecht. Ben jij van Klynveld? Ben jij van Bosboom? Nee, ik ben nieuw.

Historisch perspectief: Na het samengaan van Klynveld en Peat Marwick ontstaat KPMG waarvan de Nederlandse adviesgroep deel uitmaakt. KPMG Klynveld Bosboom Hegener zal later opgaan in ATOS Consulting.

Zorgsector (1985/86)

Vanaf 1985 dus aan de slag in het adviesvak, van kleine tot grote klanten, en sterk IT gerichte opdrachten gezien mijn achtergrond. Daarbij krijg ik vooral gezondheidszorg in portefeuille.

 • het begeleiden van enkele klanten bij de selectie en invoering van hun (soms eerste geïntegreerde) automatiseringspakket.
  Bijzonder was Amstelhof, die steeds verder integreerde met enkele collega verzorgingshuizen, nu alle in Gaasperdam. In het mooie pand aan de Amstel zit nu … de Hermitage.img_hasneeuw
 • het  (voor de NZR) maken van een Sector Informatie Model voor alle processen in de tehuizen en centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, opdat enkele software leveranciers met beperkte extra analysekosten deze branche konden gaan bedienen.
  Elke discipline in die sector vormde een landelijke werkgroep, om mij van informatie te voorzien. Ze waren het intern al nooit eens, en onderling al helemaal niet. Ik had tien van die groepen, en een deadline en een budget. Zo leer je nog eens onderhandelen…

GAK Systeembeheer (1987)

Een volgende echt grote opdracht is voor het GAK (Gemeenschappelijk Administratie Kantoor, nu UWV).

Inhoud

 • Klant wil een sterk gecentraliseerde IT organisatie veranderen in een veel meer decentrale opzet. Dit vereist dat alle management op locatie (vele tientallen personen) wordt opgeleid op het gebied van organisatie en beheer van IT omgevingen.
 • Twee senior adviseurs schetsen de opzet, en buigen zich over alle aspecten rondom de invoering van decentrale IT in de organisatie. Want zolang dat fenomeen op zich nog hevig ter discussie staat heeft een cursusweek geen zin.

Taken en Verantwoordelijkheden

 • Mijn taak als junior is om intussen te komen tot een materiële invulling van de cursusweek, conform de opzet. Van het zelf maken van geschikt materiaal (dat dan door anderen gepresenteerd zal worden) tot het stimuleren van inleiders tot het leveren van hun bijdragen, het verzamelen van achtergrond stukken voor een Reader en dergelijke. Dat klinkt nu eenvoudig, maar we hebben het over een tijd waarin het PC-gebruik nog niet verder komt dan bescheiden tekstverwerking en spreadsheet. Cursusmateriaal is gewoon fysiek handwerk. En gezien de bovengenoemde inhoudelijke discussies in de organisatie zelf, worden cursusopzet en dus het materiaal voortdurend aangepast.

Resultaten

 • In een jaar van volhardende vasthoudendheid (volgens velen: vooral die van mij) slijten de hobbels en obstakels geleidelijk weg, en kan de trainingsweek aan de deelnemers, van hoofddirectie tot lokaal middle management, worden aangeboden. In mijn herinnering is hij zeker tienmaal gedraaid, uiteraard met ook tussentijdse bijstellingen en een variërende bezetting van inleiders.

Voor mijzelf was dit dé kennismaking met zowel omvangrijke verander- en adviesprocessen als grootschalige automatisering in omvangrijke administratieve omgevingen. Weet u dat het GAK heel lang ‘s werelds grootste online database in operatie heeft gehad?

Ik denk dat het optreden van mijn senior collega’s, waaronder de toonaangevende, helaas veel te vroeg overleden prof dr Aad Kranendonk, beslist aan mijn vorming heeft bijgedragen. Ook aan de boeken over IT en Informatiebeheer, door Aad en andere collega’s, heb ik met concept-revisies en eigen hoofdstukken kunnen bijdragen.

ISES Trainingen

Mijn rol: Cursusontwikkelaar / hoofddocent.

Inhoud

 • Werkgever KPMG start samen met automatiseringsbedrijf BSO en gezamenlijke klant Philips een nieuwe organisatie: ISES International. Op het gebied van automatiseringsmethoden en technieken krijgt ISES tot taak de opleidingen te verzorgen van alle op dit terrein werkende medewerkers van Philips, BSO en (gezamenlijke) klanten, en ook de toepassing van ondersteuning en adviezen te voorzien.
 • Het werkterrein omvat projectmanagement en ontwikkeling van zowel administratieve als technische informatiesystemen, en complexe combinatie-systemen zoals kaartverkoop-apparatuur en bagageafhandeling.

Taken en Verantwoordelijkheden

 • Het ontwikkelen en presenteren van trainingen in ontwerpmethoden met name in administratief georiënteerde toepassingsgebieden, voor de professionele staf van BSO en Philips.
 • Het coachen en adviseren van de Philips (ex)cursisten en hun management bij het toepassen van de ontwerpmethoden in concrete ontwikkelsituaties.

Resultaten

 • Natuurlijk zijn er de trainingen zelf in diverse vormen voor diverse doelen en doelgroepen, en de succesvolle toepassing van nieuwe ontwerpmethoden in de software ontwikkeling.
 • Maar leuker – en misschien zeker zo relevant: vanaf de eerste start ben ik één van de (inhoudelijke) pilaren onder de opkomst van een nieuwe, succesvolle opleidingsorganisatie die nog steeds stevig in de markt staat.

Historisch perspectief

BSO wordt later ATOS Origin, weer later wordt adviesgroep KPMG Klynveld Bosboom Hegener toegevoegd en ontstaat ATOS Consulting. ISES wordt onderdeel van de Schouten Nelissen Groep, later van NCOI.

« Later Eerder »